فهرست مطالب

زراعت دیم ایران - سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه زراعت دیم ایران
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/10/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالوهاب عبدالهی صفحات 99-114
    تاریخ کاشت و تراکم از عوامل زراعی تعیین کننده عملکرد بهینه گیاهان زراعی هستند بنابراین آزمایشی جهت تعیین تاریخ کاشت و تراکم مناسب در ژنوتیپ های پیشرفته گندم نان در شرایط دیم اجرا گردید. این بررسی در قالب آزمایش فاکتوریل و طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در ایستگاه تحقیقات کشاورزی دیم سرارود- کرمانشاه طی سه سال زراعی از 86-1385 تا 88-1387 اجرا گردید. فاکتورها شامل تاریخ کاشت با دو سطح (قبل از بارندگی موثر و بعد از بارندگی موثر)، تراکم با سه سطح (250، 400 و 550 بذر در متر مربع) و ژنوتیپ با چهار سطح (V1: Ww33G/Vee«S»//Mrn/4/HD2172/Bloudan //Azd/3/San/Ald«s»//Avd،V2 : (ریژاو)PATO/CAL/3/7C//BB/CNO/5/ CAL//CNO ،V3 : (اوحدی)14 Gene bank و V4: سرداری) بودند. نتایج نشان داد که در سال با تنش خشکی شدیدتر، اثر عامل های تاریخ کاشت و تراکم و اثر مقابل آنها با ژنوتیپ بر عملکرد دانه و اجزاء عملکرد گندم قابل ملاحظه می باشد. با در نظر گرفتن عملکرد دانه بطور کلی تاریخ کاشت قبل از بارندگی موثر در کرمانشاه توصیه می گردد و با توجه به عدم اثر معنی دار تراکم بر عملکرد دانه میزان بذر 400-250 بذر در متر مربع می تواند استفاده شود. بررسی میانگین عملکرد ژنوتیپ ها در سال های آزمایش نشان داد که رقم ریژاو در سال های خوب ژنوتیپ برتر و در سال های خشک عملکرد قابل قبول در مقایسه با رقم شاهد سرداری داشت.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم، دیم، عملکرد دانه، گندم
  • محمدرضا عباسی*، اردلان مهرانی صفحات 115-128
    اسپرس یکی از گیاهان علوفه ایی است که علاوه بر کشت آبی قابلیت استفاده در دیم را دارد. این تحقیق به منظور شناسایی تنوع ژنتیکی موجود در صفات زراعی- مورفوفنولوژیکی جنس اسپرس و استفاده از این تنوع برای پیش به نژادی این محصول، انجام شد. در این تحقیق 159 توده اسپرس از 20 گونه که بطور طبیعی در کشور پراکنش دارند در مزرعه کشت شدند. نوزده صفت زراعی-مورفوفنولوژیکی توده ها طی دوسال در مزرعه یادداشت گردید. تنوع بالایی در صفات ارزیابی شده در توده های موجود در هر گونه دیده شد. تجزیه خوشه ایگونه ها را در چهار خوشه قرار داد که گونه هایی که دارای صفات زراعی مطلوبی بودند با یکدیگر در یک خوشه در کنار هم ظاهر شدند. در تجزیه به عاملها، صفات زراعی موثر در پتانسیل تولید کمی و کیفی علوفه بیشترین تاثیر را در عامل اول داشتند درصورتیکه عامل دوم بیشتر توسط صفات زایشی گیاه تحت تاثیر قرار می گرفت. پراکنش گونه ها در بای پلات حاصل از دو عامل اول نتیجه تجزیه خوشه ایرا تایید نمود. بر اساس تجزیه ها، گونه های O. pulchella Schrenk.، O. hohenackeriana C.A.Mey، O. subnitens Bornm.، O. chorassanica Bunge و O. schahuensis Bornm برای به کار گیری در سیستم های زراعی جهت تولید علوفه پیشنهاد شدند.
    کلیدواژگان: اسپرس، تجزیه خوشه ایو تجزیه به عامل ها، صفات زراعی
  • امید سفالیان*، علی اصغری، علی رسول زاده، رامین سیفی، شهرزاد جماعتی، بهنام فیروزی صفحات 129-148
    برای ارزیابی تحمل به خشکی و بررسی میزان تنوع ژنوتیپ های جو از لحاظ صفات مورفوفیزیولوژیک و نشانگرهای مولکولی، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد که فاکتور اصلی شامل سه سطح آبیاری (یک سوم آبیاری، دوسوم آبیاری و آبیاری کامل) و فاکتور فرعی شامل 18 ژنوتیپ جو بود. تجزیه واریانس صفات تنوع قابل ملاحظه ای بین ژنوتیپ ها نشان داد. اثر متقابل ژنوتیپ در تنش نیز در صفات تعداد دانه در سنبله، پروتئین، پرولین، کارتنوئید، کلروفیلa، bو عملکرد در واحد سطح معنی دار بود. در تجزیه نشانگرهایISSR با استفاده از 9 آغازگر، 61 نوار مشاهده شد که 50 نوار چند شکل بودند. میانگین محتوای اطلاعات چند شکل (PIC) و شاخص نشانگر (MI) برای کلیه آغازگرها به ترتیب 46/0 و 6/2 به دست آمد. پرایمر شماره 2 در این تحقیق با دارا بودن بالاترین مقدار شاخص PIC به میزان 57/0 بهترین پرایمر برای ارزیابی تنوع ژنتیکی ژنوتیپ جو مورد استفاده در این تحقیق بود. در سطح شاهد بیشترین تعداد ارتباط معنی داری که بین نشانگر و صفت مورفولوژیکی وجود داشت مربوط به نشانگر P5L5 و بیشترین تعداد ارتباط معنی داری که بین نشانگر و صفت فیزیولوژیکی وجود داشت مربوط به نشانگر P16L2بود. در سطح تنش دوسوم نشانگرهای P5L5 و P9L5 بیشترین تعداد ارتباط معنی دار با صفات مورفولوژیکی و نشانگرهای P5L5 و P13L4 بیشترین تعداد ارتباط معنی دار با صفات فیزیولوژیکی داشتند. طبق تجزیه خوشه ای، در خوشه اول سه ژنوتیپ لیسیوی، سهند و F-A1-2قرار داشتند. ژنوتیپ های F-GRB-84-11، F-GRB-85-5، ALLIDUM48 //NORDIC...GLORIA-BAR/COPAL//..، دشت و صحرا در خوشه دوم و ژنوتیپ های CHAMICO/TOCTE//CONGONA (a) CHAMICO/TOCTE//CONGONA (d)و CONGONA/ BORR در گروه سوم و بقیه ژنوتیپ ها در خوشه چهارم قرار گرفتند. در مجموع شاخص ها و با توجه به صفات مورد مطالعه چنین به نظر می رسد که از بین ژنوتیپ های مورد بررسی ژنوتیپ هایSTIPA/PETUNIA//KOLLA/BBSC(a) و CHAMICO/TOCETE//CONGONA(a) برای مناطق آبی و رقم سهند برای مناطق دیم مناسب هستند.
    کلیدواژگان: جو، تنش خشکی، صفات مورفوفیزیولوژیک، نشانگرهای مولکولی
  • بهزاد صادق زاده صفحات 149-162
    اثرات همزمان تنش خشکی و کمبود روی (Zinc) می تواند حساسیت گیاه به کمبود آب را تحت تاثیر قرار داده و باعث کاهش عملکرد گندم در دیم زارهای ایران گردند. گیاهان در معرض تنش روی، کارایی کمتری در استفاده از آب داشته و توانایی آنها در تنظیم فشار اسمزی جهت مقابله با تنش رطوبتی کمتر است. در این مطالعه، اثرات کاربرد کود روی بر عملکرد دانه 10 ژنوتیپ گندم در طول 2 سال زراعی تحت شرایط دیم در موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور بررسی گردید. این تحقیق در دو ست تیمارکودی مجزا (بدون مصرف کود روی، با مصرف کود روی به میزان 10 کیلوگرم در هکتار از منبع سولفات روی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. بر اساس نتایج حاصله، کاربرد کود روی توانست با افزایش بیوماس، شاخص برداشت و وزن دانه موجب افزایش تقریبا 9 درصدی عملکرد در سال اول و 7 درصدی عملکرد در سال دوم شود. میزان افزایش عملکرد در بین ژنوتیپ ها در سال اول از 1 درصد (رقم گندم نان زاگرس) تا 19 درصد (لاین دوروم G-1252) متغیر بود؛ که این افزایش در گندم های دوروم بیشتر بود. برای صفت کارایی روی (نسبت عملکرد در شرایط بدون کاربرد روی نسبت به کاربرد روی) تنوع ژنتیکی در بین ژنوتیپ ها وجود داشت. همبستگی بین کارایی روی و افزایش عملکرد دانه در بین ژنوتیپ ها 72/0 بود؛ گرچه گندم های دوروم عموما کارایی و نیز عملکرد کمتری در شرایط کمبود روی مخصوصا تحت شرایط خشک سال اول داشتند. بطور کلی نتایج این تحقیق، ضمن آشکار کردن وجود تنوع ژنتیکی برای کارایی روی در بین ژنوتیپ های گندم، نشان داد که امکان اصلاح ارقام برای افزایش کارایی روی و عملکرد در خاک های نسبتا فقیر تحت شرایط دیم وجود دارد. ضمنا با توجه به حساسیت بیشتر گندم دوروم به کمبود روی، می توان با کاربرد کود روی باعث افزایش عملکرد گندم دوروم در دیمزارهای سرد شد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، تنش خشکی، کارایی روی، گندم نان و دوروم
  • میر احمد موسوی شلمانی، امیر لکزیان *، رضا خراسانی، کاظم خاوازی صفحات 163-180
    به منظور افزایش محصول و کارایی مصرف کود نیتروژنی در مصرف پائیزی کود در گندم دیم از طریق بازدارنده نیترات سازی DMPP، آزمایش مزرعه ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با دو فاکتور رقم (پنج رقم گندم دیم با ∆ متفاوت) و فاکتور دوم نیتروژن در سه سطح (صفر و 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به صورت کودهای سولفات آمونیم و سولفات آمونیم حاوی DMPP) در سه تکرار در سال زراعی 94-1393 به اجرا درآمد. نتایج نشان داد که استفاده از DMPP باعث می شود تا تبدیل آمونیم به نیترات 42 روز به تاخیر بیافتد. همچنین بازدارنده DMPP بیشترین تاثیر را بر منبع نیتروژنی کود نشان دار داشته و تاثیر آن بر منبع نیتروژنی خاک ناچیز بوده است. به نظر می رسد، اثرات متقابل کلوئید های خاک با یون های آمونیوم تثبیت شده بر روی مکان های تبادلی به گونه ای بوده که اثربخشی بازدارنده نیترات سازی در خصوص یون های مشتق شده از منبع خاک کاهش یابد. کاربرد DMPP باعث می گردد تا تولید محصول کل به میزان 1516 کیلو گرم در هکتار و کارایی مصرف کود نیتروژنی نیز به میزان 2/12 درصد افزایش یابد. نکته قابل توجه در این راستا جذب کامل یون های آمونیم در ژنوتیپ 5G (زرگان 6) در مقایسه با سایر ژنوتیپ ها بود. به نظر می رسد جذب ترجیحی و بالای یون آمونیم توسط ژنوتیپ 5G (با کمترین میزان ∆) باعث گردیده تا حدودی اثرات سمیت یون آمونیم ظاهر شود و بدین ترتیب از کارایی مصرف کود نیتروژنی به میزان 5/6 درصد کاسته شود. لذا کاربرد DMPP در ژنوتیپ هایی با توانایی جذب ترجیحی آمونیم باید بااحتیاط صورت گیرد.
    کلیدواژگان: بازدارنده نیترات سازی، کارایی مصرف کود، DMPP، C13، N15
  • خشنود علیزاده *، صادق شهبازی صفحات 181-188
    معرفی ارقام مناسب کشت پاییزه گیاهان علوفه ای در دیمزارهای کشور با شناسایی و انتخاب موثر ژنوتیپ های برتر از بین و درون توده های محلی، امکان پذیر است. در این پژوهش، 25 توده محلی ماشک از گونه های ساتیوا، گل خوشه ایو پانونیکا در قالب طرح لاتیس ساده با کنترل تغییرات موضعی در ایستگاه تحقیقات دیم مراغه مورد بررسی قرار گرفتند. در تجزیه های آماری، اثر تیمار، ثابت ولی اثر تکرار و بلوک های درون تکرار، تصادفی فرض شد. نتایج نشان داد که مدل لاتیس همراه با روند خطی ثابت در طول ردیف ها برای عملکرد علوفه، مدل لاتیس در مورد ارتفاع بوته و مدل بلوک های کامل تصادفی همراه با روند تصادفی در طول ردیف ها برای تعداد روز تا گلدهی بعنوان بهترین مدل برای کنترل تغییرات موضعی در محل اجرای آزمایش بودند. مقایسه مدل های انتخاب شده با طرح بلوک های کامل تصادفی نشان داد که استفاده از بهترین مدل در مورد عملکرد علوفه، ارتفاع بوته و تعداد روز تا گلدهی از حدود 3 تا 92 درصد برتری نسبی برخوردار بود. در نهایت، 10 ژنوتییپ برتر از ماشک گل خوشه ایو 5 ژنوتیپ از ماشک پانونیکا بر اساس بهترین برآورد نااریب خطی و با توجه به انحراف استاندارد مربوطه انتخاب شدند. از آنجائیکه انتخاب بر اساس حداکثر اطلاعات موجود در داده ها بود، چنین نتیجه گیری شد که انتخاب ژنوتیپ های مناسب کشت پاییزه در این تحقیق بصورت موثری انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: تغییرات مکانی، لگوم علوفه ای، ماشک گل خوشه ای
  • عراز محمد نوری راد دوجی*، فرامرز سیدی، محمد نعمتی صفحات 189-210
    به منظور بررسی امکان کشت پاییزه ژنوتیپ های جدید آفتابگردان در شرایط دیم، آزمایشی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد از پاییز سال 1387 به مدت دو سال انجام گردید. این آزمایش به صورت طرح کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. سطوح کرت اصلی شامل چهار تاریخ کاشت از نیمه اول آذر ماه با فواصل هر 15 روز یکبار بودند. سطوح کرت فرعی شامل شش ژنوتیپ آفتابگردان(SHF81-90 ، فرخ، فیوریت، آذرگل، CMSG5*R-43 و CMSG6*R-43) بودند. صفات مورد بررسی عبارت بودند از قطر ساقه، قطر طبق، ارتفاع بوته، طول دوره رویش، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن. اثر رقم بر کلیه صفات مورد مطالعه بجز درصد روغن معنی دار بود. هیبریدهای CMSG6*R-43 و SHF81-90 به ترتیب با 889/1 و 385/1 تن دانه در هکتار، بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد دانه در واحد سطح را به خود اختصاص دادند. به طور کلی با تاخیر کاشت وزن هزار دانه و طول دوره رویش روند نسبتا کاهشی داشت در حالی که ارتفاع بوته افزایش یافت. اگرچه اثر تاریخ کاشت بر عملکرد دانه فقط در سال دوم معنی دار شده، ولی میانگین دوساله این صفت حاکی از برتری تاریخ کاشت دوم بود. بر اساس نتایج این تحقیق به منظور دستیابی به عملکردهای بالاتر دانه و روغن در سال های زراعی کم باران در مناطق دیم دشت گلستان که امکان آبیاری وجود ندارد، توصیه کشت هیبریدهای دیررس CMSG6*R-43 و آذرگل در تاریخ کاشت دوم (نیمه دوم آذرماه) می تواند مد نظر قرار گیرد. همچنین در سال های با بارندگی مناسب، کشت رقم بازگرده افشان فیوریت به دلیل هزینه کمتر تولید بذر و افزایش درآمد خالص کشاورزان از طریق کاهش هزینه تولید قابل توصیه خواهد بود.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، ارقام جدید، کشت پاییزه و زمستانه، عملکرد روغن
  • هادی خرسندی*، غلامرضا ولی زاده اوصالو، داود صادق زاده اهری، یدالله فرایدی صفحات 211-220
    این تحقیق به منظور بررسی اثرات میزان های مختلف و نحوه مصرف کود نیتروژن بر عملکرد ‍‍‍ژنوتیپ های نخود دیم در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با 12 تیمار در سه تکرار طی دو سال زراعی(93-1391) اجرا شد. فاکتور A شامل ‍ژنوتیپ های نخود شامل a1=ILC482 ، آزادa2=، آرمانa3= و فاکتور B سطوح و نحوه مصرف کود نیتروژن شامل بدون مصرف کودb1=، مصرف 20 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژنb2= همزمان با کاشت بصورت شروع کننده و جایگذاری در زیر بذر، محلول پاشی 2%b3= و 4%b4= کود اوره در زمان گلدهی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد عملکرد ژنوتیپ های مختلف نخود به طور معنی داری متفاوت بودند. ژنوتیپ ILC482 با تولید 1191 کیلوگرم در هکتار بیشترین عملکرد را به خود اختصاص داد و کمترین عملکرد مربوط به رقم آرمان با 994 کیلوگرم در هکتار بود. ژنوتیپ ها در روش های مختلف مصرف نیتروژن عملکردهای متفاوتی تولید کردند به طوری که با مصرف 20 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار در زمان کاشت و بصورت شروع کننده، ژنوتیپ ILC482 به مقدار 77 کیلوگرم، رقم آزاد 165 کیلوگرم و رقم آرمان 159 کیلوگرم در هکتار عملکرد بیشتری نسبت به تیمار بدون مصرف کود تولید نمودند. رقم آرمان در مصرف کود نیتروژن بصورت محلول پاشی 2% نسبت به سایر سطوح و روش مصرف کود، بیشترین عملکرد را به خود اختصاص داد. از این مطالعه استنباط می شود ارقام در روش های مختلف مصرف عملکرد های متفاوتی دارند. در رقم آزاد و ژنوتیپ ILC482 مصرف در زمان کاشت و در رقم آرمان مصرف کود بصورت محلول پاشی عملکرد را افزایش دادند.
    کلیدواژگان: عملکرد، محلول پاشی، نخود دیم، نیتروژن
|
  • A. Abdulahi Pages 99-114
    Planting date and plant density are effective factors for optimum yield. Hence, an experiment was conducted to determining the best planting date and plant density of advanced genotypes of bread wheat in dryland conditions. The experiment was conducted in factorial based on randomized complete block design with four replications in Sararood research station (Kermanshah) during three cropping seasons 2006-2009. The treatments were planting date with 2 levels (before and after effective rainfall), plant density with 3 levels (250,400 and 550 seed/m2) and 4 bread wheat genotypes (Ww33G/Vee"S"//Mrn/4/HD2172/Bloudan, Rizhaw, Awhadi and Sardari). The results showed that under intense drought stress, the effects of plant density, and planting date and their interactions with genotypes were significant on grain yield and its components. Planting before effective rainfall is recommended in Kermanshah along with 250-400 seed/m2. According to mean yield, Rizhav variety had better performance than Sardari especially under severe drought conditions.
    Keywords: Planting date, žPlant density, Dryland, Grain yield, Bread wheat
  • M.R. Abbasi *, A. Mehrani Pages 115-128
    Sainfoin is a forage legume that can be cultivated in irrigated and rainfed areas. This study was conducted to study genetic diversity in agro-morpho phonological traits of Onobrychis germplasms for exploiting in sainfoin breeding programs. A total of 159 accessions belong to 20 species, naturally distributed in the country, were planted in field. Nineteen agro-morpho phonological traits were characterized in these materials over 2 years. There was high degree of diversity in the studied traits. Species were divided into 4 clusters based on cluster analysis. In this analysis, those species with similar agronomic traits revealed in the same cluster. In factor analysis, the first factor was affected by forage quantitative and qualitative traits, whereas generative characters had the most effect on the second factor. Produced bi-plot in factor analysis confirmed cluster analysis results. Based on theses analysis, wild species of O. pulchell Schrenk., O. hohenackeriana C.A.Mey, O. subnitens Bornm., O. chorassanica Bungeand O. schahuensis Bornm wereproposed as suitable species for forage production.
    Keywords: Sainfoin (Onobrychis), factor, cluster analysis, agronomic traits
  • O. Sofalian *, A. Asghari, A. Rasoolzadeh, R. Seyfi, S. Jamaeti, B. Firoozi Pages 129-148
    In order to evaluate drought tolerance and genetic variation in barley genotypes based on morpho-physiological traits and molecular markers, an experiment carried out in split plot based on randomized complete block design (RCBD) in three replications. Main factor was the different levels of irrigation included continuous irrigation as control, 2/3 and 1/3 continuous irrigation and secondary factor included 18 barley genotypes. Analysis of variance showed considerable variation among genotypes for the measured traits. Also, the Genotype×Stress interaction had significant effect on grain number per spike, protein content, proline content, carotenoid content, chlorophyll a, b and yield. In ISSR markers analysis 9 primers used that were totally produced 61 bands, where 50 bands were polymorphic. The mean PIC and MI indices were obtained for all primers were 0.46 and 2.6, respectively. High value of these indices showed high performance of certain primers for synchronized analysis of more bands. At current study, primer 2 with PIC index of 0.57 was the best primer for evaluation of genetic variation amon the studied barley genotypes. At well watered level (control), the highest significant correlations found between markers and morphological traits related to P5L5 and the highest correlation among markers and physiological traits were related to P16L2 markers. At 2/3 well watered condition the highest significant correlations between markers and morphological were related to P5L5 and P9L5, and also among marker and physiological traits belonged to P13L4 and P5L5 markers. According to cluster analysis, the genotypes were classified into four clusters. The first clusters included three genotypes Licivi, Sahand and FA1-2. Also, the genotypes F-GRB-84-11,F-GRB-85-5,PALLIDUM48//NORDIC…¡.GLORIA-BAR/COPAL//.., Dasht and Sahra were located in second cluster and third cluster containing genotypes CHAMICO/TOCTE// CONGONA (a), CHAMICO/TOCTE//CONGONA(d) CONGONA/BORR and the other genotypes were located in the fourth cluster. Overall of indices and studied traits, it seems that among the studied genotypes the genotypes STIPA/PETUNIA//KOLLA/BBSC (a) and CHAMICO/TOCETE//CONGONA (a) for irrigated areas and the Sahand genotype for rainfed areas are suitable genotypes.
    Keywords: Drought, Variation, Molecular marker
  • B. Sadeghzadeh Pages 149-162
    Simultaneous drought stress and zinc (Zn) deficiency can affect plant responses to water scarcity and limit wheat production in rainfed areas of Iran. Zinc-deficient plants have low water use efficiency and they cannot control well osmotic pressure to cope with water stress. In this study, the effects of Zn application and drought stress were investigated on grain yield of 10 wheat varieties (6 bread wheats and 4 durum wheats) grown in a Zn-deficient calcareous soil over 2 cropping seasons under rainfed conditions. Plants were treated with (: 10 kg Zn/ha, as ZnSO4.7H2O) and without Zn (-Zn) in RCBD with 3 replications. Zinc fertilization could enhance biomass, harvest index and grain weight of genotypes that resulted in 9% and 7% grain yield increase on average in the first and second years, respectively. Increases in yield varied among genotypes from 1% to 19%; and durum genotypes showed higher rising. Accordingly, there was variability in Zn efficiency of genotypes (ratio of grain yield under Zn deficiency compared to that under Zn fertilization). The correlation between Zn-efficiency and yield increase of genotypes was positive (r=0.72); however, durum wheat genotypes generally showed low level of Zn efficiency that resulted in lower yield under Zn deficiency especially under drought conditions in the first year. The results presented here demonstrate the existence of variation in Zn efficiency among bread and durum genotypes, and suggest the possibility of breeding for higher yield and Zn efficiency in Zn-deficient soil under rainfed condition. Moreover, Zn application would increase bread and especially durum wheat’s productivity in cold drylands.
    Keywords: Genotypic variation, zinc efficiency, bread, durum wheat
  • M.H. Mousavi Shalmani, A. Lakzyan *, R. Khorasani, K. Khavazi Pages 163-180
    In order to increase yield and nitrogen fertilizer use efficiency in autumn application of fertilizer for rainfed wheat through nitrification inhibitor DMPP, a field experiment was conducted in RCB design in 2014-2015. The treatments were five bread wheat genotypes (with different ∆ value) and nitrogen (control no N, 60 kgN/ha 15N ammonium sulphate and 15N ammonium sulphate with DMPP). The results showed that use of DMPA could delay conversion of ammonium to nitrate for 42 days. DMPP had greatest impact on nitrogen derived from fertilizer and had little effect on nitrogen derived from soil. It seems ammonium ions fixed by exchangeable sites of soil reduce effectiveness of DMPP in the soil. Application of DMPP could increase yield and nitrogen fertilizer use efficiency by 1516 kg/ha and 12.2%, respectively. The interesting point in this regard was complete absorption of ammonium ions in the genotype G5 (Zergan 6) compared with other genotypes. It seems that preferential absorption of ammonium by genotype G5 (with lower Δ index) caused toxicity effects. Thus, a small reduction of nitrogen fertilizer use efficiency (6.5%) appeared. Therefore use of DMPP in fast growing genotypes with ammonium preferential absorption ability (like G5) should be performed with caution.
    Keywords: Nitrification inhibitor, Fertilizer use efficiency, DMPP, 13C, 15N
  • K. Alizadeh *, S. Shahbazi Pages 181-188
    Introduction of suitable forage crops for drylands is possible through identification and effective selection of superior genotypes between and within local landraces. 25 local vetch landraces from Vicia villosa, V. panonica and V. sativa were evaluated using simple lattice by accounting for spatial variability to select suitable genotypes for autumn planting in Maragheh research station. Results showed that lattice design with correlated errors along rows and columns, the lattice design and the randomized complete block design with first order auto-correlated errors along rows were the best models and most effective in accounting for spatial variability in forage yield, plant height and days to flowering, respectively. There was not any evidence for fixed trend in this experiment. Based on the selected models, the best linear unbiased estimates for all genotypes were calculated and the superior genotypes were selected based on related standard errors. It was concluded that the criterion used was based on maximum information of the data, so the inferences drawn from the best model for each trait would give the most realistic assessment of the genotypes.
    Keywords: location variation, forage legumes, hairy vetch
  • A.M. Noori Rad Davadgi *, F. Sayyedi, M. Nemati Pages 189-210
    In order to evaluate the possibility of autumn/winter planting of new oilseed sunflower genotypes under rainfed conditions of Gonbad, an experiment was conducted at the agricultural research station of Gonbad over 2 years (2008-2010). A split-plot design arranged in RCBD with four replications was used. Four planting dates (starting from 1st December with 15 day intervals) and 6 sunflower genotypes (SHF81-90, Farrokh, Favorit, Azargol, CMSG5*R-43, CMSG6*R-43) were the levels of main and sub-plots, respectively. The studied traits were stem and head diameter, plant height, growth period, 1000-seed weight, grain yield, oil content and oil yield. The effect of genotype was significant on all traits studied except oil content. Hybrids CMSG6*R-43 and SHF81-90 had the highest (1.889 t/ha) and lowest (1.385 t/ha) seed yields, respectively. Thousand-seed weight and growth period decreased while plant height increased with a delay in planting. The studied traits responded differently to planting dates in two years. Although seed yield was significantly affected by planting dates, only in the second year, two-year mean of the seed yield indicated the superiority of the second planting date. To obtain higher seed and oil yield under rainfed conditions of Golestan province in years with lower rainfall, we recommend sowing of late maturing hybrids i.e CMSG5*R-43 and Azargol in autumn. In years with suitable rainfall, we might suggest sowing of OP cultivar Favorit because of its lower production cost and higher net income.
    Keywords: Autumn, winter sowing, Cultivar, Oil yield, Sunflower
  • H. Khorsandi *, G. Valizadeh, Osalo, D. Sadeghzadeh, Ahari, Y. Farayedi Pages 211-220
    Study on effects of nitrogen starter and spray fertilizer application differences on chickpea genotype and varieties was carried out. In order to do this study, experiments were carried out with 12 treatments including factor A chickpea a1 = ILC482, a2 = Azad, a3 = Arman and factor B is methods and levels of nitrogen fertilizer rates b1 = without of N fertilizer, b2 = 20 kg/ha N at the planting time as a starter, b3 = 2% and b4 = 4%, N spraying at the flowering time with factorial randomized complete block design (RCBD) with three replications from 1391 to 1393.The results showed that checkpea genotypes and varieties were significantly different at nitrogen application methods and rates. Genotype ILC482 had heights (1191 kg/ha) and Arman had lowest grain grain yield (994 kg/ha) at nitrogen methods and rates. žžChickpea genotypes and varieties indicated that genotype ILC482 with 77 kg/ha, Azad variety with 165 kg/ha and Arman variety with 159 kg/ha increase differently chickpea yields at 20 kg/ha N application. N starter application of 20 kg /ha increased grain yields of check pea genotype and varieties compared to No nitrogen application. Arman variety with 2% spraying N fertilizer produced higher grain yield compare to other nitrogen treatments . It can be concluded that chickpea genotype and variety produced grain yields differently at different methods of nitrogen applications. ILC482 and Azad by nitrogen starter application and Arman by spray N application can increase chickpea grain yield differently.
    Keywords: Yield, Spraying, Chickpea, Dryland, Nitrogen